Яж, моли се и... Повръщай! Ода за БИО храните и ГМО-то

15:07:00




Преди няколко дни, си говорих с баба ми по телефона. Като едни стопроцентови пенсионерки (аз бъдеща, баба ми настояща), седнахме да обсъждаме цената на зарзавата. Едва ли за някого е тайна, че е много по-евтино да си купиш пържола, отколкото салата. След това, проведох разговор с майка ми, която въодушевено ми разказа, как била намерила на добра цена кисело мляко. Истинско. Също, както и истинския кашкавал, дето го купува от магазина до вкъщи и истинското масло, истинската сметана и ама съвсем истинския пухкав като памук, пълнозърнест хляб. За петнадесет минути, от толкова много зеленчук и истински продукти малко ми се доповръща. И се ядосах.

                Нека първо поговорим за ГМО-то и всеобщото мнение, че доматите на баба са най-вкусни. Е, така си е – наистина те са най-вкусни. Обаче не защото са чисти, а просто защото са бабините. Как така ли? Ами много просто – самите семена, които се сеят са генно модифицирани. Някой случайно да е чувал за Monsanto? Bayer? Не? Осведоми се, драги. Тук изобщо не става дума за нитратите с които се торят почвите, говорим за самото семе, че то по начало си е било отровено, за да може да издържа на определени климатични условия, болести и прочее. После, баба на село, също тори растенията, че да пораснат по-бързо и ги пръска с разни работи, за да не ги изядат буболечките, да ги спаси от плевелите и какво ли още не. Е, да, ама баба използва естествени торове, без химия в тях. Така ли?



                Факт е, че е много лесно да се предозират изкуствените торове, тъй като те са силно концентрирани. Стига обаче да не сме обсебени от идеята за свръх производство, точната дозировка се спазва и следи също толкова лесно. Виж при естествените торове обаче, нещата стоят много по-различно. Тук, необходимото количество да се предозира е по-голямо, но да улучиш точната дозировка е почти невъзможно. Точно поради тази причина, „БИО” производителите слагат колкото им душа сака с чиста съвест и мисъл „то това е естествено – не е вредно”. Е, да – ама не! Някога чудил ли си се, защо продуктите от БИО щанда са доста по-зле на вкус от тези дето уж са пластмасови? Сега ще ти обясня защо.

                През последните години, изследванията засякоха множество органични продукти, които съдържат в пъти повече нитрати от тези, дето ги наричаме фалшиви. Как става така ли? Много просто. От почвата, растенията си набавят необходимите химически елементи. Азот, калий и прочее се съдържат и в органичните торове и в изкуствените. Във вторите обаче е по-концентрирано и регулирано. Когато прекалиш с естествения тор, предозираш и прецакваш тотално продукта си.

                После идва борбата с плевелите и вредителите. Няма абсолютно никакво значение, дали ще използваме препарат или някакъв екстрат от растения, защото химическите съединения, които предотвратяват появата на нежелани гости по тях са едни и същи. Реално погледнато, далеч по-добре е да си пазарим от „пластмасовия” щанд, където продуктите са сертифицирани, че са в норма, отколкото да се доверим на БИО производителя Ставри от квартала, щото се познаваме от 20 години и си имаме доверие.



                Виж сега, не ме разбирай погрешно – не твърдя, че храните от на баба ти градинката са лоши. Казвам ти, да се откажеш от тази БИО „панацея”, чиято единствена цел е да ти вземе парите. Пък дори и някой, наистина да е спазил абсолютно всички норми за да минават продуктите за екологични, сиреч в продължение на 30 години, земята на която днес си отглеждаш картофите не е обработвана с абсолютно нищо, в момента ползваш единствено органични торове и сам си си отгледал семената, за да си сигурен, че не са генно модифицирани из начало – пак няма спасение. Ако съседа ти си гледа кофти продукти или пък мине камион, който пренася кофти семена или пък кацне пчеличка, която преди това е кацнала върху лош зеленчук (после ще умре, разбира се) се случва кръстосано опрашване и продукта ти пак е повреден. И едновременно сертифициран, като БИО, защото ти си спазил всички условия. Според контролния орган по сертификация на биологични продукти, ако продукта ти се модифицира без твоя намеса, то той пак си е органик, без да се споменава, че е вреден. Което пък от своя страна означава, че щом е генно модифициран, значи патента му държи Монсанто и значи ти им дължиш данък, защото използваш неправомерно техни семена. Сигурно си казваш „Сега пък и данъци намеси тая. Нали си отгледах семената сам?!”. Е, да, ама Монсанто държат патента над генома, който лично са си разработили, че да ти модифицира картофите, доматите, пшеницата, царевицата или каквото там си избереш. От там пък са ти повредени и кокошките и добитъка, защото въпреки че ги храниш единствено с тучна тревичка и посеви, които сам си си отгледал – сори! Повредени са. С други думи, въпреки че не си забил лично спринцовката в животното, фармацефтичните компании са го наблъскали с антибиотици вместо теб. И теб са те наблъскали със същото. По пътя на логиката, истинското ти кисело мляко е минало от отбора на пластмасата. И маслото ти също, както и кашкавала и сметаната, и пълнозърнестия хляб.



                Според средностатистическия европеец, най-лесния начин да се избегне консумацията на ГМО е като нападне БИО щанда. Е, добре, обаче е съвсем законно, да лепнеш етикет БЕЗ ГМО, въпреки че в продуктите ти има такова, ако неговото съдържание е до 0.9%. Сигурно си казваш, какво пък толкова – това е почти един процент, нищо работа. Е, да, но имаш ли представа, колко много проценти се натрупват с постоянната консумация на един такъв продукт. И то, ако е само конкретно този продукт, а той не е. Такива са всички. А пък ти си мислиш, че харчейки луди пари за биологични продукти си чист от примеси. Това е една обикновена, легализирана, търговска измама, до която по-голямата част от хората, просто няма да стигнат.

                Принципно, е почти невъзможно да се изброи къде може да се срещне ГМО в храните и предметите (като памучните дрехи) около нас в ЕС. Все пак, ако трябва да създам един кратък списък с това, което принципно трябва да избягвам (но не мога), ето как би изглеждал той:
  • Млечни продукти, в чието съдържание е включено ГМО – кашкавал, масло, тесто, нишестета, сирене, кисело и прясно мляко и като цяло всичко в чието съдържание влизат млечните съставки.
  • Картофи – чипсове, каши и прочее.
  • Рапица – масло, олио (въпреки че навсякъде го промотират, като страшно полезно) и ред други продукти с това растение.
  • Царевица (88% от царевицата в САЩ е ГМО, а полета с такава има и в България, която уж се изнася за Америка, но производителите си хранят с нея и добитъка. Тоест, млякото е отровено. Сещате се, какво става по-нататък по веригата.).
  • Памук – дрехи, масла
  • Бебешките сухи млека
  • Соя (94% от соята в САЩ е ГМО)
  • Лен
  • Месо (в това число влиза и рибата), поради захранването на животно с отровени фуражи
  • Маргарин, олио
  • Захарно цвекло, което можем да открием в съдържанието на сладолед, бонбони, кремове, мусове, торти, вафли и каквото се сетите сладко, към което се пристрастяваш. Всъщност, изпитваш маникална нужда да похапнеш шоколад, заради боклуците, използвани за подсладител, като рафинирана захар, аспартам, захарин и прочее.
  • Всички онези храни и напитки, които са допълнително обогатени с витамини C, E, B2, B6, B12, D, K и други, всъщност са генно модифицирани и са всичко друго, освен полезни, криейки се зад своите ужким хуманни каузи, чиято единствена цел е да ни продадат своя боклук.


  • В натуралните сокове и газираните напитки е фрашкано с ГМ захари. Да, в това число, категорично влиза любимата ти Кока Кола. Да не казвам, че тя оглавява позициите.
  • В повечето зърнени храни, най-вече тези за деца, са пълни с ГМ царевично нишесте и захар.
  • В протеиновите и маслените изделия е фрашкано с ГМ соя и аспартам (Е 951), за който е доказано,
  • че води до гняв, мания, насилие, слепота, болка в ставите, умора, затлъстяване, болки в гърдите,
  • кома, безсъние, вцепенение, насилие, депресия, шум в ушите, слабост, спазми, раздразнителност,
  • гадене, глухота, загуба на паметта, обриви, световъртеж, главоболие, гърчове, безпокойство, сърцебиене, припадъци, крампи, диария, паника, парене в устата, диабет, множествена склероза, кожна туберкулоза, епилепсия, паркинсон, тумори, спонтанен аборт, стерилитет, фибромиалгия, детска смъртнист, Алцхаймер и др., и е в състава на над 5000 продукта, които спокойно си почиват на пазарските щандове (Източник FDA)





                Ако си мислиш, че моето мнение е – давай, купувай от големите вериги, като Кауфланд, Била, Лидл и прочее, бъркаш. Аз съм силно ЗА с две ръце, всички дружно да убием големите вериги и да се върнем при месните производители и баба на село с домашното свинско и лютеница. Добре е обаче, да сме осведомени с какво са били пръскани и съдени нещата преди това. Междувременно е крайно време да започнем да си отваряме очите и да четем подробно етикетите. Да внимаваме, с абонамента към аптеката, защото същите тези, които ни продават ужасната храна ни лекуват от болестите, които са ни причинили, чрез нея. Ясно е, че трябва да се упражнява контрол върху популацията по интелигентен начин, а какво по-умно от евгениката. И все пак, ако не ти се ще да си част от изгорените в камерата, по-добре си отвори очите, зарежи Лидла и БИО щандовете и лично пазари на баба ти фуражите и семената, за да си сигурен в тяхното качество. А, да – хвърляй и по едно око, кога точно ще се слеят Байер и Монсанто, и ако това тръгне да става факт, не забравяй да вдигнеш шум до Бога.


You Might Also Like

0 коментара

Всичко за мен

Моята снимка
Ани, Анита, Кроули или едно необикновено момиче, което носи солен въздух в косите си. Музика, цвят, емоция, хаос, който създава - това е тя. Не я поглеждай в очите, ако не можеш да плуваш, особено срещу течението. Диша, за да пише и пише, за да диша, откакто познава буквите. Отраснала е с Кант и Шопенхауер в едната ръка и сестрите Бронте и Джейн Остин в другата. Колекционира стари книги, от които черпи вяра и мъдрост. Интересува се от източни учения, философия и квантова физика. Мечтае да обиколи Индия, да учи от някой гуру и да управлява йога център. Но всичко с времето си. Сега е увлечена от модата и напук на земните цветове дори понякога застава пред обектива. Момиче изключение. Овен, какво да я правиш?