От следващата година ще получаваме призовки и по e-mail

16:34:00





До нова година в Министерския съвет се очаква да влезе за разглеждане нов законопроект относно електронното управление, който да замени в момента действащия от 2007г. насам. Това съобщи зам. министърът на транспорта Георги Тодоров по време на семинар, посветен на бъдещото електронно управление у нас.
Законопроектът е написан по модела на съществуващото законодателство в Австрия, тъй като според проучванията сред Австрия, Естония, Германия и други страни в Европейския съюз, то най – много се доближава до българското. Това обясни адвокатът Цветослав Митев от консорциума „Сиела”, който трябва да напише новия закон за електронно управление.
Текстовете включват и предложения в бъдеще съдебните инстанции, както и държавната администрация да могат официално да връчват документи на гражданите по електронен път. Според новия закон, всеки гражданин, който притежава електронен подпис и електронна идентификация ще може да бъде призоваван от съдебните инстанции, както и от държавната администрация по електронната поща, като е-призовката ще бъде напълно официална и абсолютно равносилна на хартиената призовка. Все пак хартиените призовки няма да отпаднат, защото не във всички населени места има интернет.
Митев уточни, че в момента няма действаща наредба относно електронната идентификация. В момента се използва със същите финкции електронния подпис, който според Митев се използва неправомерно и за в бъдеще ще залегнат ясни разграничения помежду им. В момента електронният подпис се използва като метод за идентификация, но реално не може да се останови самоличността на човека зад подписа. В момента има около 100хил. Действащи електронни подписа в България. При заявка на онлайн услуги ще се ползват и двете.
Електронната идентичност ще бъде издавана само на български граждани. Всяко лице над 14 години може да има само една електронна идентичност. Тя представлява малък чип с база данни и може да бъде поставена в пластика, мобилно устройство и други. В този чип ще бъдат вкарани минимален брой лични данни за нейния притежател, които ще съществуват под формата на код, уникален за всеки притежател, представляващ комбинация от ЕГН, дата на раждане и номер на лична карта. Валидността й ще бъде три години.
До края на годината, документът трябва да е внесен в Министерски съвет, а от там и в Народното събрание. Принципно, електронното правителство трябваше да е факт още през пролетта на тази година, но достъпът до административните услуги през правителствения портал egov.bg е ограничен и в момента.
Зам. Министърът Георги Тодоров увери, че ще се направи и мобилна версия на уебсайта на електронното правителство. Самият уебсайт ще бъде максимално улеснен за да може лицето търсещо информация да намери необходимото му до четири клика. Поддържащата машина силно наподобяватази на гуугъл и изгражда колекции от информация, така че ще бъде възможно и търсене чрез ключови думи.
Ще бъде създаден и портал на английски език, предназначен за чужденци пребиваващи в страната. Услугата разбира се ще бъде по – ограничена и ще действа на принципа „кой съм аз”. Тоест, първо трябва да бъде остановен статута му като какъв пребивава в страната и според това се предоставя нужната му информация.

You Might Also Like

0 коментара

Всичко за мен

Моята снимка
Ани, Анита, Кроули или едно необикновено момиче, което носи солен въздух в косите си. Музика, цвят, емоция, хаос, който създава - това е тя. Не я поглеждай в очите, ако не можеш да плуваш, особено срещу течението. Диша, за да пише и пише, за да диша, откакто познава буквите. Отраснала е с Кант и Шопенхауер в едната ръка и сестрите Бронте и Джейн Остин в другата. Колекционира стари книги, от които черпи вяра и мъдрост. Интересува се от източни учения, философия и квантова физика. Мечтае да обиколи Индия, да учи от някой гуру и да управлява йога център. Но всичко с времето си. Сега е увлечена от модата и напук на земните цветове дори понякога застава пред обектива. Момиче изключение. Овен, какво да я правиш?